Kodlama Aşamasında Optimizasyon - Ders 3
 

Bir önceki dersimizde ifade ettigimiz gibi  aslinda optimizasyonun ilk asamasi site yapim asamasinda kod tarafinda yapilan optimizasyon çalismalaridir .

Kod tarafinda yapilan optimizasyon çalismalari   optimizasyonun en önemli asamasidir. Bir .ok  optimizasyon  kod tarafinda yapilmaktadir . Geri kalan asamalar  bir önceki dersimizde de bahsettigimiz gibi arama motorlarina site kayit edip , arama motorlarinin  sunmus oldugu web master araçlari üzerinde yapilan optimizasyondur.

Peki kod asamasinda  neler yapilabilir . Bir çok  kavram vardir.  Tüm optimizasyon kurallarina yerine getirmis bir site  arama motorlarinda  , bu kurallari yerine getirmeyen  ayni bir siteye oranla 3-4 kat daha kisa zamanda indexlencektir.

Sayfalarin Indexlenmesi  sitede bulunan  sayfalarin   kayit edilmesidir . Örnegin 
Google arama motoruna  " asp.net sayfalama yapimi"  yazdigimizda gelen  baslica sonuçlara bakalim



Ilk arama sonucu  http://www.bilgisayamiyorum.com ' sitesinin
http://www.bilgisayamiyorum.com/question/270.aspx  linkli bir sayfasina aittir.

Bu sekilde  site içindeki sayalarin google 'da  veyahut diger arama motorlarinda gözükmesi Sayfalarin indexlenmesidir. Optimizasyon aslinda bunun için yani Site içerisindeki Sayfalarin indexlenmesi  ve ayni   kavrama deginen baska bir site'den  arama sonucunda daha önce çikmasi için yapilmaktadir.

 

Bu sekilde önde olmasini bir tiklanma sayisi ve ikinci olarak  optimizasyon kurallarinin iyi bir sekilde yapilmis olmasina baglidir.

 

Gelelim  kod tarafinda yapilan optimizasyon kurallarinin belli basli en önemli konu basliklarini yazalim daha sonraki makalelerimizde her konu basligi için ayrintili açiklama ve uygulamalarini yapacagiz.

1 -  Dinamik Meta Tag'lar olusturulmasi
2 - Dinamik Sayfa Basligi (Title) olusturulmasi
3 - Dinamik sitemap olusturulmasi
4 - Url Maskeleme Yapilmasi (Url Routing veya Url Rewriting gibi) en önemli kavramlarin basinda gelmektedir
5 -Dinamik  Rss Olusturulmasi


Bu 5 kavram  optimizasyon basi çeken altin kavramlarindandir , fakat optimizasyon  onlarca kural bulunmaktadir.  Bahsedilen kavramlarin  opitimizasyonun en degerli kavramlari olup  kodlama asamasinda yapilan  optimizasyonda uygulanacak kavramlardir.

Burada   Dinamik  kavrami   derken , örnegin  bizim sitemizde 5 sayfa var ve  yayinladik dosyalarini sunucuya attik  ,  bu 5 sayfa için  her sayfa için meta tag ve title vb  kavramlarini teker teker her sayfa için bir elle yazmak var  yada dinamik olarak  her sayfa için veritabaninda  meta tag ve title gibi bilgileri tutuldugu bir tablodan  çekilmesi vardir  eger 500 sayfadan olusacak bir siteniz oldugunu düsünürseniz Dinamik  kavraminin ne kadar önemli oldugunu  anlamis olursunuz..

Bir sonraki dersimizde görüsmek üzere ...

 

Author: Engin Atalay
Date: 29.06.2012 20:10:00
View Count: 4513
 
 

COMMENTS
 
No comments yet. Be the first to comment who you are.
 
 
 
 
 
 
 
WRITE COMMENT
 
 
Your Name :
 
 
 
E-mail :
 
 
 
Your Message :
 
 
 
 
 
 
 
This project : ASP.NET MVC , RAZOR, Entity Framework , CSS , HTML , JQUERY(2.0.2) , AJAX the C# side-tier architecture was developed with logic.
 
Yukarı Çık